dissabte, 18 de gener del 2014

LA GORNAL - Parc Agrícola

Tot sortint del nucli de La Gornal darrere de la pastisseria “La Gornal” es pot veure part de l’edifici de l’antic Parc Agrícola, situat en el carrer de França.

Es tracta d’una construcció del primer modernisme amb fortes arrels 
neomudèjars i hi destaca la seva ben elaborada fàbrica de maó. La façana es distribueix en bandes blanques i vermelles i teules de ceràmica vidrada verda al capcer.

El que més crida l’atenció és la forma d’aquest capcer o coronament i que ens remet directament a la possible autoria de l’arquitecte municipal de Barcelona Pere Falqués el qual féu un edifici gairebé idèntic en el Zoològic de Barcelona: l’antiga Gàbia dels Lleons, ara seu de la Direcció del Zoo. (veure fotos comparatives)

Pere Falqués va ser un dels primers artífexs del modernisme i també va conreuar el mudèjar en edificis com ara el del palau de l’Agricultura de l’Exposició Universal del 1888.

Nascut a l’antic poble de Sant Andreu del Palomar, ara barri de Barcelona, el 1850, en no existir l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, es va titular per la de Madrid el 1873. Va ser arquitecte municipal dels antics municipis de Sant Andreu del Palomar i Sant Martí del Clot, de Badalona i de Barcelona, en aquesta darrera ciutat des del 1888 fins a la seva mort, el 1916.

El nucli de La Gornal pertany al municipi de Castellet i la Gornal, a la comarca de l'Alt Penedès, província de Barcelona.












Saliendo del núcleo de La Gornal detrás de la pastelería "La Gornal " se puede ver parte del edificio del antiguo Parque Agrícola, ubicado en la calle de Francia.

Se trata de una construcción del primer modernismo con fuertes raíces mudéjares y destaca su bien elaborada fábrica de ladrillo. La fachada se distribuye en bandas blancas y rojas con tejas de cerámica vidriada en el coronamiento.

Lo que más llama la atención es la forma de este coronamiento, que nos remite directamente a la posible autoría del arquitecto municipal de Barcelona Pere Falqués el cual hizo un edificio casi idéntico en el Zoológico de Barcelona: la antigua Jaula de los Leones, ahora sede de la Dirección del Zoo. (ver fotos comparativas)

Pere Falqués fue uno de los primeros artífices del modernismo y también cultivó el mudéjar en edificios como el del palacio de la Agricultura de la Exposición Universal de 1888.

Nacido en el antiguo pueblo de Sant Andreu del Palomar, ahora barrio de Barcelona, en 1850, al no existir la Escuela de Arquitectura de Barcelona, se tituló por la de Madrid en 1873. Fue arquitecto municipal de los antiguos municipios de Sant Andreu del Palomar y Sant Martí del Clot, de Badalona y de Barcelona, en esta última ciudad desde 1888 hasta su muerte acaecida en 1916.


El núcleo de La Gornal pertenece al municipio de Castellet i la Gornal, en la comarca del Alt Penedès, provincia de Barcelona.


3 comentaris:

  1. Ostras, es cierto, son casi idénticos.
    Salut

    ResponElimina
  2. Hace tiempo que quiero ir a L'Arboç, así que cuando vaya me acercaré a ver ésto. Gracias! buen descubrimiento!

    ResponElimina

Escriu un comentari: